go to the bottom of the page
home
dölj meny

1. Vad är Flash?

Gränssnittet i Flash CS3

Gränssnittet i Flash CS3

Adobe Flash används för att skapa interaktiva applikationer och olika former av animationer. Flash använder sig av vektorgrafik (precis som exempelvis Adobe Illustrator). Vektorgrafik medför att flashfilerna kan hållas lätta och snabba att ladda ned, tillskillnad från GIF animationer. Självklart går det också att använda andra bildformat såsom JPEG och PSD om man vill det. Flash har vidare en relativt låg inlärningströskel, tillskillnad från Java som kräver kunskaper i programmering. Alltså: Flash är ett bra verktyg för att skapa interaktiva applikationer.

Knappar och annan interaktivitet skapas enkelt i Flash

Som med det mesta finns det dock brister. Kritik har riktats mot Flash för att det visar upp information på ett sätt som inte följer traditionella webstandarder (Nielsen). Exempel på detta är hur bakåtknappen, länkfärger och sökfunktioner oftast inte fungerar som besökaren är van från andra webbsidor. Ytterligare kritik är att Flash visar text på ett sämre sätt än HTML. Alltså: Flash är ett bra verktyg för att skapa interaktiva applikationer, men flashapplikationer är ofta sämre på att följa standarder och visa text än HTML.

Lösningen kan vara att blanda HTML och Flash. Vissa delar på webbsidan gör sig bättre i HTML och andra i Flash.

Peka på prickarna för att se namn på verktyg

I länkarna nedan finns blandannat exempel på hur Flash kan användas till 2D spel, och hur Flash kan användas i handdatorer.

Läs mer:
http://www.roast.se/sacka
http://www.youtube.com/watch?v=1NgAffhs3pU
http://www.w3schools.com/flash
http://www.useit.com/alertbox/20001029.html
http://www.killersites.com/articles/articles_FlashUse.htm